
Výborné zeleninové jídlo z lilků, rajčat a další zeleniny, můžeme podávat jako salát, přílohu či předkrm. Opět jedno z jídel na olivovém oleji, trochu odlišné, neboť se lilky opékají zvlášť, ale určitě nebudete času litovat. Skvěle chutná s grilovanými masy. Podává se vychlazené, vhodné také s pečivem jako lehká letní večeře.
Suroviny:
2 ks. lilek (větší)
4 ks. rajčata
1 ks. cibule (větší, drobně nakrájená)
1 ks. paprika, zelená, dlouhá (nejlépe trochu pálivá )
3 str. česnek (nakrájený na plátky)
4 sn. naťová petržel (nakrájet)
2 dl olej slunečnicový (na opékání lilku, množství dle velikosti nádoby)
3 pol. lž. olej olivový dle potřsůl
1 čaj. lž. mletá paprika (pikantní, nejlépe hrubě mletá)
Jak na to:
2 ks. lilek (větší)
4 ks. rajčata
1 ks. cibule (větší, drobně nakrájená)
1 ks. paprika, zelená, dlouhá (nejlépe trochu pálivá )
3 str. česnek (nakrájený na plátky)
4 sn. naťová petržel (nakrájet)
2 dl olej slunečnicový (na opékání lilku, množství dle velikosti nádoby)
3 pol. lž. olej olivový dle potřsůl
1 čaj. lž. mletá paprika (pikantní, nejlépe hrubě mletá)
Jak na to:
- Lilky oloupeme ostrým nožem v podélných pruzích a nakrájíme na kostky asi 2x2 cm.
- Vložíme do odkapávací mísy (cedník), prosolíme a necháme vykapat hořkou šťávu.
- Mezitím v hlubší pánvi na olivovém oleji mírně orestujeme cibuli.
- Přidáme rajčata, papriku, česnek, petržel, vše drobně pokrájené, osolíme a ochutíme mletou paprikou.
- Přiklopíme a necháme pomalu dusit nejméně půl hodiny.
- Odstáté kousky lilku vymačkáme ještě rukou a vkládáme po částech do rozpáleného oleje, kde opečeme do růžova až světle hněda.
- Vyjímáme z oleje na papírový ručník pro odsátí tuku a posléze přemístíme do servírovací mísy.
- Podušenou zeleninou, ještě teplou, pokryjeme opečené lilky a vše necháme vychladit.
- Podáváme vychlazené.